WARSZTATY ŚWIĄTECZNE
DLA DZIECI NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ
W sobotę 10 grudnia odbyły się w naszym przedszkolu warsztaty dla rodziców i dzieci na diecie bezglutenowej. Podczas warsztatów piekliśmy pierniczki i wykonywaliśmy ozdoby świąteczne. A wszystko to w przedświątecznej, ciepłej atmosferze.
Podziękowanie ze Stowarzyszenia
„Bardzo, bardzo dziękujemy za Mikołajki. Takiego ciepła domowego ogniska rzadko się doświadcza w życiu, jak u Was. To świadczy tylko o tym, ile ciepła jest w Was i ile miłości do tego, co robicie.
Życzymy sobie i Wam, aby wielu ludzi było tak otwartych i ciepłych wobec ludzi, jak cały zespół Bambini. Każda z tych osób jest wyjątkowa i zasługuje na słowa uznania za prezentowaną postawę”.
Bartek - Stowarzyszenie
PRZEDSZKOLE BAMBINI W POZNANIU
PRZYSTĄPIŁO DO PROGRAMU
MENU BEZ GLUTENU
CELIAKIĘ I DIETĘ BEZGLUTENOWĄ ZNAMY OD LAT
Jesteśmy w pełni świadomi zagrożeń wynikających z błędów żywieniowych u dzieci z celiakią i alergią na gluten oraz glutenowe zboża. Dlatego nie korzystamy z cateringu i jako pierwsze przedszkole w Polsce (jedyne zachodniej Polsce), przystąpiliśmy w grudniu 2014 r. do programu Menu bez Glutenu, prowadzonego przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Personel kuchni oraz kadra zarządzająca przeszła profesjonalne szkolenie, dotyczące zasad kupowania oraz przechowywania produktów bezglutenowych, gotowania dań bez glutenu oraz podawania ich dzieciom w taki sposób, by nie dopuścić do jakichkolwiek zanieczyszczeń glutenem.
Dieta bezglutenowa jest od wielu lat znana założycielce przedszkola. Mimo to postanowiła skorzystać z rad fachowców:
– Przystąpiliśmy do programu Menu bez Glutenu, by rodzice dzieci na diecie bezglutenowej mieli stuprocentową pewność, że w naszym przedszkolu przestrzegane są wszystkie zasady tej specjalistycznej diety - mówi Małgorzata Stankiewicz – Klimka, założycielka przedszkola Bambini w Poznaniu. – Poza tym zależało nam na tym, aby wiedza, którą posiadamy, została zweryfikowana przez profesjonalistów. Teraz jestem pewna, że dopełnimy wszystkich zaleceń, a dzieci przedszkolne otrzymają pełnowartościowe, naprawdę bezglutenowe posiłki.
Codzienny jadłospis przedszkolaków dostosowany jest do indywidualnych wymagań dietetycznych. Obecnie do naszego przedszkola uczęszczają dzieci uczulone m. in. na gluten, mleko, cukier, ziemniaki, soję, cukier, cytrusy, a także chore na celiakię. W obu budynkach prowadzimy własną kuchnię i zatrudniamy kucharki, które każdego dnia przygotowują wszystkie posiłki od podstaw, ze świeżych, certyfikowanych produktów (dotyczy diety bezglutenowej). Każdy przedszkolak otrzymuje posiłek na talerzu opisanym swoim imieniem, więc nie ma mowy o pomyłce.
W menu Bambini są m. in. naleśniki, placki ziemniaczane, dziczyzna, makaron z sosem bolońskim i mięsem, kanapki z wędliną, domowe ciasto, kisiele na soku owocowym, budynie. Dzieci bezglutenowe otrzymują w przedszkolu wszystkie posiłki, ale na życzenie rodziców mogą korzystać ze swojego chleba lub z części produktów dostarczonych z domu.
- Rozumiemy wszelkie niepokoje rodziców, dlatego jesteśmy otwarci na ich propozycje i sugestie – podkreśla Iwona Urbańska, szefowa kuchni w Przedszkolu Bambibi w Poznaniu. – Rodzice mogą zdecydować, czy mamy ich dziecku podawać chleb Glutenexu czy Schaera. Spełniamy takie życzenia, bo chcemy, by przedszkolaki wychodziły od nas syte i zadowolone.
Rodzice, którzy chcieliby uzyskać więcej informacji lub poszukują informacji o diecie bezglutenowej i problemach związanych z celiakią, zachęcamy do kontaktu z Martą Krzyżanowską-Sołtysiak, prowadzącą bloga www.bezglutenowamama.pl,
tel. 602 383 840.
Nasze przedszkole znajdziecie Państwo na stronie: www.menubezglutenu.pl